ANALOG HIGH DEFINITION HD (AHD) versus DIGITAL INTERNET PROTOCOL (IP)
In den beginne werkten bewakingscamera’s alleen maar via een coaxkabel met een analoog signaal, de maximale maximale resolutie was 960 x 576 pixels. Met de komst van de digitale IP techniek werd het mogelijk veel hogeres resoluties te behalen. Bij aanvang was de IP based technologie duur, zeker als daarvoor de bestaande coax kabels het veld moesten ruimen. Er werden vervolgens diverse protocollen ontwikkeld waarmee het toch mogelijk werd om via de coax hoge resoluties te behalen; een van die protocollen is AHD; met de nieuwste versie (AHD 5.0) kan je zelfs resoluties behalen tot 5 MP, 2560 x 1960 pixels, verder kan er via dezelfde coax een PTZ mee worden aangestuurd en zijn er via een zogenaamd OSD menu (op afstand) diverse instellingen op de camera zelf te doen.
Behalve het protocol AHD zijn er voor gebruik van coax nog diverse ander protcollen ontwikkeld. Onze analoge DVR en ook de (AHD) camera’s zelf zijn sowieso ook in te stellen voor gebruik van diverse andere protocollen. Voor ons zelf was er tot nu toe geen reden om over te stappen op een ander protocol; daarvoor zijn de onderlinge verschillen te klein.
Het verhaal wil dat er bij gebruik van IP camera’s een vertraging is, voor onze toepassing is dat opzichzelf niet zo’n probleem. Wat wel een probleem kan zijn is dat er bij weinig licht bij IP camera’s meer kans zou kunnen zijn op ruis. Daarentegen zouden analoge camera’s last kunnen hebben van interferenties (beeldrimpels) en digitalecamera’s niet. Vroeger waren diigitale systemen duurder dan de analoge maar intussen is dat verleden tijd.
Ga je een nieuwe configuratie opzetten dan wordt in het algemeen geadviseerd om maar meteen uit te gaan van een digitaal systeem.
LEVERANCIERS
De prijzen voor camerasystemen zijn de afgelopen jaren enorm gedaald, ook is het het aantal aanbieders en van apparatuur een stuk groter geworden. Het loont zeker de moeite om op internet prijzen en systemen te vergelijken. Wij zelf kopen bijna alles bij AliExpress, alleen voor de (bulk-) inkoop van kabels vallen we terug op Nederlandse aanbieders. Bij de meer dan honderd bestellingen in China hebben we nog nooit problemen gehad behalve dat we eenmaal een verkeerde DVR toegestuurd kregen, het aankoopbedrag werd toen overigens keurig teruggestort. Bij aankoopbedragen boven de 22 Euro kan je de pech hebben dat je pakketje er bij de douane er uit gepikt wordt en dat je 21% BTW moet betalen (let wel, als je bestelling meer dan 150 Euro waard is komen daar ook nog 6% douanerechten boven op). Houd ook rekening met de handlingkosten die de vervoerder in rekening brengt, bij Post.nl zijn die kosten bijvoorbeeld 13 Euro. Wil je op safe spelen dan kan je bij AlieExpress filteren op levering vanuit een Europees land, bijvoorbeeld België; als het goed is zal je dan zeker geen extra bedragen hoeven te betalen. Steeds meer producten zijn zo in Europa zelf te bestellen maar het aanbod is nog steeds beperkt. Overigens, zelfs na het betalen van eventuele belastingen en de handlingkosten zijn de spulletjes gemiddeld toch nog goedkoper dan wanneer je ze via Amazon of een gespecialiseerd bedrijf in Nederland koopt. Het duurt natuurlijk wel wat langer voordat je de spulletjes uit China in huis hebt. Verder is het zo dat een gespecialiseerd Nederlands bedrijf je desgevraagd beter van advies kan voorzien, bij AlieExpress worden gerichte vragen over een bepaald product over het algemeen vlot beantwoord maar verwacht geen algemene adviezen over de aanschaf van materialen; hier zal je zelf moet puzzelen (hetgeen geen straf hoeft te zijn).
Koop je bij AlieExpress dan zijn de spulletjes zo’n 2 tot 6 weken onderweg (afhankelijk van de verzendingsmethode die je kiest). Vanwege Corona zijn de transportkosten momenteel (tijdelijk) hoger dan voorheen.
Tenslotte, met ingang van 1 juli 2021 gaat de Europese Unie er toe over om ook BTW te heffen op goederen die uit China komen en minder dan de bovengenoemde 22 Euro kosten. Hoe dat in de praktijk gaat uitpakken is nog even afwachten.
OPSLAG VAN DE BEELDEN
Wanneer er wordt gewerkt met met analoge systemen ontkom je niet aan een PC of een DVR, die heb je namelijk nodig om de beelden te verwerken en op te slaan,
Met de komst van de digitale IP camera’s, kwam er nog een optie bij; het opslaan van de beelden in de camera zelf met hulp van SD kaartjes. Met het (gratis) CMS programma kun je dan vanachter de PC de camera’s benaderen en de eerder gemaakte opnames bekijken. Als je werkt met meerdere camera’s en je kiest niet voor het inzetten van een DVR zul je wel een switch moeten kopen, en dan bij voorkeur eentje die meteen ook stroom afgeeft aan de camera (Power Over Ethernet, PoE). De beelden kun je trouwens ook automatisch laten opslaan in een (gratis) cloud.
Als je (op termijn) naar een systeem wilt waarin meerdere camera’s zijn opgenomen, kan het toch verstandig zijn om ook hier een DVR (met PoE) aan te schaffen, je loopt dan niet tegen de begrenzingen aan van de afzonderlijk SD kaartjes en het bespaart je de aanschaf van een hoop losse SD kaartjes, een switch heb je dan ook niet meer nodig. Ook heb je meer keuze waar het gaat om (goedkopere) camera’s, veel camera’s hebben namelijk niet de optie van het er in zetten van een SD kaart. Voor het inzien van de oude opnames en het live kijken naar de beelden maak je gebruik van het bovengenoemde CMS programma, je kan daarmee trouwens op één scherm meerdere soorten beelden combineren, die van een “analoge” DVR’s, digitale DVR’s en ook ook op zichzelf staande IP camera’s.
2MP VERSUS 5MP OF 8MP (4K) CAMERA’S, DIGITAL ZOOM
Een hogere resolutie betekent dat je bij digitaal inzomen een scherper uitvergroot object krijgt. In dit filmpje kan je goed zien waarom het zinvol kan zijn om te kiezen voor hogere resolutie; voor bewakingsdoeleinden is een hoger aantal MP zonder meer een voordeel; je kan nummerborden of gezichten “opblazen” (digital zoom) en zo veel meer details zien. Hoeft het beeld niet uitvergroot te worden en werk je met een normaal HD 1080P scherm dan is een hogere resolutie opname overkill; het systeem krijgt dan onnodig veel data te verstouwen. Voor onze toepassing, is achteraf inzomen daarbij niet echt van belang. Overigens kan je op de DVR een 5MP camera sowieso downsizen tot 2 MP, dat hoeft dus geen belemmering te zijn om wel zo’n hoge resolutie camera aan te schaffen.
OPTICAL ZOOM
Ooit zijn we begonnen met (de toen nog beduidend goedkopere) “vaste lenzen” met bij voorkeur een kijkhoek van 110 graden (2.8mm). Intussen kiezen we eigenlijk standaard voor een gemotoriseerde 2.8-12mm lens. Deze zoomlenzen maken het mogelijk om je hoofdobject (bijvoorbeeld de ingang van een nestkast) beeldvullend weer te geven zonder dat je aan scherpte inboet. Nog belangrijker is dat met je met het autofocus systeem altijd het scherpst mogelijke beeld hebt; waar je vroeger nooit 100% zeker wist of je lens wel op de juistebrandpuntsafstand had vastgezet, hoef jij je daar nu niet meer druk over te maken; de camera stelt zichzelf scherp….en bovendien kun je vanachter je computer (dus niet boven op een ladder) ervoor zorgen dat je het juiste “portret” in beeld hebt.
PAN/TILT/ZOOM-CAMERA’S (PTZ)
Vroeger was een nieuwe PTZ camera voor een eenvoudige vogelaar niet te doen, veel te duur. Op Marktplaats konden we ooit een afgeschreven Bosch PTZ camera voor een zacht prijsje overnemen, met een speciale RS485 verbinding konden we zo vanachter de computer in het rond kijken en inzoomen. Vandaag de dag kan je met het eerder genoemde CMS programma of met je mobiele telefoon ook rechtreeks de nieuwe generatie je PTZ camera’s bedienen. Het is trouwens verbazingwekkend om te zien hoe de prijzen van PTZ camera’s zijn gedaald. Voor minder dan 50 Euro heb je nu al een prima werkende IP PTZ camera met microfoon .
ONVIF EN XMEYE/VMEYE
Of je nu kiest voor een digitaal of een analoog systeem, als je onderdelen van meerdere fabrikanten wilt combineren let er dan op dat je systeem gebruik kan maken van het “Open Network Video Interface Forum” (ONVIF); dit is een in 2008 ontwikkelde standaard voor de manier waarop IP camera’s, netwerk recorders (NVR) en andere IP beveiligingsproducten met elkaar samenwerken. Wanneer je systeem is gebaseerd op de ONVIF standaard kan je ook gebruik maken van door xMEye/vMEye ontwikkelde apps; het wordt hiermee mogelijk via je mobiele telefoon of tablet naar de camerabeelden te kijken en het geluid af te luisteren, je kan dan zo ook op afstand je PTZ-systeem bedienen, je OSD instellingen doen en in het geval van tweeweg-audio ook boodschappen inspreken. Tenslotte kan je ook eerder gemaakte opnamen (die op je DVR zijn opgeslagen) terugzien.