Nieuws

Torenvalk..er bleven twee jongen over
3 juli 2021. Vannacht kwam de bosuil weer langs. Paniek! Twee jongen fladderden uit de kast en kwamen jammer genoeg niet terug. De overgebleven twee jongen zijn ruim een week later uitgevlogen.

Torenvalk.. vier stuks
23 juni 2021. We hebben dit jaar vier jongen en ze groeien als kool!

Torenvalk..jongen!
8 juni 2021. Gisterenmiddag zijn de eerste drie jongen uit het ei gekropen!

Bijzondere waarneming…een Zwarte ooievaar
28 mei 2021. Zojuist een prachtig moment beleefd. Een Zwarte ooievaar vloog over ons erf! https://waarneming.nl/observation/215003301/
Jammer is wel dat de vijver/poel met moeraszone er nu nog niet is…..laten we hopen dat het nu snel voor elkaar gaat komen..

Bosuil bezoekt broedende Torenvalk
8 mei 2021. Torenvalken hebben we nooit iets anders zien eten dan muizen. Bosuilen zien we meer soorten prooien vangen. Dit keer liep het goed af…

Torenvalken… er wordt gebroed.

4 mei 2021, 19:31 1e ei
7 mei 2021, 16:30 2e ei
10 mei 2021, 3e ei
12 mei 2021, 4e ei

Resultaat monitoring… 40 vogelsoorten geteld op Erve ‘t Putke.
03 mei 2021. Na 5 jaar observeren en tellen hebben we een mijlpijl bereikt, 40 verschillende vogelsoorten op Erve’t Putke. Met de komst van de vijver met moeraszone en het nemen van andere maatregelen hopen we dat we nog meer diversiteit krijgen. Wordt vervolgd….

Extra camera bij bosuilenkast
28 april 2021. Beelden van de nieuwe camera in de bosuilenkast. Genieten….

De patrijzen zijn er weer
27 april 2021. Ineens zijn ze er weer….de patrijzen. Nu maar hopen dat ze net als vorig jaar gaan nestelen. Zou super zijn!

Ecoloog Provincie Overijssel op bezoek
20 april 2021. Vandaag kregen we vanuit de Provincie Overijssel een ecoloog op bezoek. Het was een inspirerend bezoek, ik heb weer een hoop nieuwe dingen geleerd. Nu begrijpen we onder andere ook waarom we al jaren bosuilen in de bosuilenkast hebben zitten maar nog geen steenuilen in de steenuilenkast; beide soorten bij elkaar in de buurt schijnt niet te gaan. Een mussen hotel met alle vlieg-gaten aan één kant is voor mussen niet aantrekkelijk, beter is het gaten aan verschillende kanten te hebben. Voor wat betreft de vijver met moeraszone … aarden wallen aan de noordkant (boven de schuin oplopende taluds) zal zeker helpen om bijzondere insectensoorten een kans te bieden. Wordt vervolgd….

Herkomst torenvalk vastgesteld.
19 april 2019. Met de betere camera zijn meer details te zien, zoals ook het nummer van de ring op de poot van de torenvalk. Met hulp van onze ringer Harrie Linckens, verbonden aan Vogelwerkgroep De Grutto (het nummer kwam hem bekend voor 😉 ), kwam ik er achter dat het hier ging om nummer 3846410. Na het nummer ingevoerd op de website www.griel.nl kreeg ik een uurtje later de terugmelding. De vogel was twee jaar geleden in de buurt van de Sterrenwacht in Lattrop geringd, hemelsbreed op ruim 5 kilometer afstand.

Een tweede vrouwtje meldt zich zich bij de kast
18 april 2021. Het vrouwtje (rechterpoot geringd) en een ander vrouwtje vechten om een plekje in de kast. Zonder gewonden zo te zien. Later zal blijken dat de bezoekster de aftocht heeft geblazen.

Bosuil bezoekt torenvalkenkast
17 april 2021. Bezoek van onze bosuil, roepend. Nog steeds op zoek naar een partner…

Nieuwe camera op de torenvalkenkast
16 april 2021. Vandaag de eerste digitale webcam geïnstalleerd. Digitaal lijkt duidelijk beter dan het analoge AHD.

Nesteltijd
16 april 2021. Zelfs in de voering van je sloffen zit vulling… 😉

Lezing ecoloog Landschap Overijssel over behoud natuur in Overijssel
15 april 2021. Vandaag een boeiende lezing bijgewoond van Jacob van der Weele. Hij ging uitgebreid in op de noodzakelijke (nood-) maatregelen om de biodiversiteit te behouden. Boeiend was vooral ook het verhaal over het Wierdense Veld, de toekomst van dit Natura 2000 gebied is zeker gesteld door het gebruik van folie. Je zou kunnen zeggen dat dit onnatuurlijk is maar in deze tijden van verdroging/verschraling moet je soms pragmatisch zijn; het gaat om het te behalen resultaat. Niet alléén kijken naar één stukje van het verhaal maar kijken naar het grotere geheel; hoe kunnen de gezamenlijke inspanningen/maatregelen er voor zorgen de biodiversiteit behouden blijft, daar gaat het om.

Ecoloog Landschap Overijssel bezoekt Erve ‘t Putke
26 maart 2021. Op verschillende plekken in Overijssel komt de wilde narcis nog voor, vooral ook in het Reestdal. We hebben verspreid over het erf en vooral ook aan de randen van het perceel wilde narcissen staan. Landschap Overijssel is bezig met een inventarisatie van alle vindplaatsen en kwam dus ook bij ons een kijkje nemen. Hoewel onze wilde narcissen niet van oorsprong uit Overijssel komen maar uit de buurt van het Gardameer, was het toch bijzonder om het (genetische) bewijs te krijgen dat hier gaat om de echte Narcissus pseudonarcissus. Je komt deze plant trouwens ook veel tegen in de (Belgische) Eifel. We kregen uitgelegd dat bijvoorbeeld het Reestdal niet zo’n verassende vindplaats is, qua bodem/groeiomstandigheden lijkt het op de Eifel.

Worden het kauwen of torenvalken?
20 maart, 2021. In 2020 hadden we voor de afwisseling geen torenvalken maar kauwen in de torenvalkenkast. In het vroege voorjaar was er een wekenlange ruzie over wie de kast mocht gaan bewonen, uiteindelijk wonnen de kauwen. Kauwen zijn natuurlijk ook mooi ..en slim.. maar anders dan de torenvalk, staan ze niet op de Rode Lijst. Ook dit jaar leken de kauwen het weer te gaan winnen…. Om de valken te helpen, hingen we een “gevederde kraai” (nepvogel) op. Met succes.